Nieuws

Actie gevraagd!

dinsdag 28 februari 2023

Verzoek aan iedere coöperant om zo spoedig mogelijk een lijst aan te leveren met ‘Paarse krokodillen’ in de apotheek. Tweekamerlid Jacqueline van den Hil heeft de FAO gevraagd om een lijst aan te leveren met onnodige regels, administratie, onzinnige zorg, oftewel paarse krokodillen. Ze geeft aan al twee jaar op zoek te zijn naar echte concrete zaken die we direct kunnen afschaffen, omdat deze in de zorg tot onnodig tijdsverlies leiden, waardoor zorgverleners minder tijd hebben voor patiëntenzorg. In veel debatten hoort ze vanuit het veld dat de administratieve lasten veel te hoog zijn, echter nooit concreet wat we dan morgen per direct kunnen afschaffen. Stuur jouw 'Paarse Krokodillen' naar info@frieseapothekers.nl 

Ter inspiratie hieronder alvast wat voorbeelden.
Wat zijn jouw 'Paarse Krokodillen'? Lever ajb zo veel mogelijk aan. Graag met een kleine toelichting van max 50 woorden per ‘item’.

Voorbeeld 1: Falsified Medicines Directive
De FMD verplicht ons als apotheker tot het aanbrengen, aanmelden en afmelden van een uniek serienummer op geneesmiddelverpakkingen. Daarnaast moet de apotheker een verzegeling op geneesmiddelverpakkingen aanbrengen en deze controleren. Het gaat hierbij om alle recept plichtige geneesmiddelen. Dit leidt dagelijks in elke apotheek tot enorme administratieve lasten en tot krankzinnige onnodige verspilling. Geneesmiddelen kunnen na afmelding niet meer retour naar de apotheek omdat ze al afgemeld zijn. Natuurlijk kan je hiervoor weer een hele schaduwadministratie bijhouden, maar dat kan qua kosten nooit uit. 

Voorbeeld 2: Invullen ZN formulieren
De inhoud van de ZN formulieren staat in de beroepsrichtlijnen van de KNMP en NHG. Het is daarom onzinnig dat we het formuliertje nog dienen in te vullen en te bewaren in de administratie.

Voorbeeld 3: Vastleggen van wat besproken is bij ‘eerste uitgifte’
Om aan te tonen bij een klacht wat er besproken is wanneer een geneesmiddel voor het eerst aan een patiënt ter hand is gesteld, wordt vastgelegd wat er inhoudelijk besproken is. Vanuit de autonomie van de zorgverlener mag gesteld worden dat deze weet en begrijpt wat er in het gesprek behandeld moet worden en dat dit ook gedaan is. dinsdag 2 april 2024

Spoedbrief tekort luchtwegverwijders


Longformularium Friesland

Lees meer

donderdag 28 maart 2024

Faexit: stand van zaken uitfasering fax


Enquête evaluatie eerdere uitvraag

Lees meer

dinsdag 5 maart 2024

Leveringsproblemen Symmetrel


Algemene IGJ importtoestemming

Lees meer

dinsdag 20 februari 2024

Nascholing "Geneesmiddelen in het verkeer" op eigen locatie


Gratis voor je apotheekteam (alleen in de provincie Friesland)

Lees meer

vrijdag 13 oktober 2023

Telefoonnummer en adres FAO gewijzigd


Per 1 oktober 2023

Lees meer